25-годишна родилка Ася Татова почина в многопрофилната болница във Велинград. Лекарите

...
25-годишна родилка Ася Татова почина в многопрофилната болница във Велинград. Лекарите
Коментари Харесай

Фаталният ДИК синдром е вероятната причина за смъртта на Ася и бебето ѝ

25-годишна родилка Ася Татова умря в многопрофилната болница във Велинград. Лекарите не съумяха да спасят и бетето ѝ. Според здравното заведение, за младата жена и детето ѝ е направено всичко належащо, само че тя е развила необичаен синдром, при който смъртността е над 80%. Роднините обаче считат, че виновност за двойната им загуба имат лекарите.

Ася от Ракитово е имала лека бременност и постоянно е ходела на съвещания. Това трябвало да бъде третото ѝ дете.

Отишла в болничното заведение през вчерашния ден към 4:30 сутринта с контракции. Раждането е почнало обикновено. Неочаквано обаче, при една от контракциите, родилката е изгубила сърдечна, дихателна и мозъчна активност и лекарите са почнали да я реанимират.

" Впоследствие дамата възвърне витални индикатори. Оттам нататък се предприе и оперативно родоразширение по витални индикатори, само че бебенцето се роди, мъртвородено беше, плодът беше мъртвороден. Бяхме, девет лекари, със сестри, с акушерки, с операционни санитари, с лаборанти, все пак резултатът се разви доста бързо ", сподели доктор Данчо Гурдев, шеф на МБАЛ-Велинград.
Близо три часа лекарите са се борили за живота на майката, само че не са съумели да овладеят вътрешно кървене, което допускат, че е вследствие на бързо развил се ДИК синдром.

" ДИК синдром, какво ще рече това, че се нарушават факторите на кръвосъсирване, кръвта хем се съсирва, хем кърви. Имате поради, че в международен мащаб смъртността тук е над 80% ", изясни доктор Чавдар Калъчев, хирург в МБАЛ-Велинград пред Българска национална телевизия.
Според околните обаче, в болничното заведение не е имало дежурен доктор, който незабавно да поеме родилката.

" Имаше там една сестра ни одобри и нямаше доктори. Данче се споделяше тази сестра, нямаше никакви доктори с изключение на нея ", споделя брачният партньор на родилката Иван Овчаров.

" Искам тия лекари да си получат заслуженото, да се махат от тая болница, те уморяват народа ", сподели Мария Патина – майка на родилката.
По случая са назначени две сложни съдебно-медицински експертизи, изискана е цялата документи от болничното заведение, от окръжната прокуратура в Пазарджик следят досъдебното произвеждане, което е за причиняване на гибел по несъобразителност.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР